Skip links

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Let’s START: SporTs Against RadicalizaTion»

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Let’s START: SporTs Against RadicalizaTion» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχε το Κε.Δι.Βι.Μ 2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Το Κε.Δι.Βι.Μ 2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ συμμετείχε αποστέλλοντας πέντε (5) νέους από την περιφέρεια Θεσσαλίας και μία (1) εκπαιδεύτρια.

Εν συντομία, αναλύονται τα ημερήσια θέματα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι συνολικά 25 συμμετέχοντες:

Ημέρα 1η

Παιχνίδια γνωριμίας σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης, συντονισμός συμμετεχόντων αναλαμβάνοντας ο καθένας από ένα ρόλο στα πλαίσια της ομαδοποίησης, για την απόκτηση συνοχής και ευθύνης. «Το αερόστατο- Let’s START»  όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις  προσδοκίες, συνεισφορές αλλά και τους φόβους τους σχετικά με το πρόγραμμα. Τέλος παρουσιάστηκε από τον κ. Ηλία Μάστορα η καλή πρακτική του ολοκληρωμένου προγράμματος Erasmus Plus Sports “Α ball for all” που αφορά στην κατασκευή και δωρεάν διάθεση παιδικής μπάλας ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά. Ο κ. Μάστορας μίλησε για την προσπάθεια συνέχισής του προγράμματος, έτσι ώστε κανένα τυφλό παιδί στον κόσμο να μη στερηθεί την ευκαιρία στο παιχνίδι και το δικαίωμα της ολοκληρωμένης κοινωνικοποίησης μέσω αυτού.

Ημέρα 2η

Διαχωρισμός της μη-τυπικής από την τυπική μάθηση, ορισμός της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της έννοιας της ρητορικής μίσους. Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές. Απεικόνιση τεσσάρων διαφορετικών τρόπων για την αξιοποίηση του διαλόγου μέσω του αθλητισμού για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Ημέρα 3η

Την Τρίτη μέρα διενεργήθηκαν βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με την έννοια της ταυτότητας και την καταπολέμηση των στερεοτύπων / προκαταλήψεων.

Ημέρα 4η

Εκπαιδευτική δραστηριότητα «Γίνε Δημοσιογράφος» – συνεντεύξεις με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε θέματα σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση, την ένταξη μέσω του αθλητισμού και τον αποκλεισμό των κοινωνικά αδύναμων ατόμων και ομάδων. Δημιουργία άρθρων από τους 25 συμμετέχοντες.

Ημέρα 5η

Λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος με παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+.  Αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες και συζήτηση στα πλαίσια επίλυσης αποριών.

Παρακάτω παρατίθενται οι εμπειρίες δύο εκ των πέντε συμμετεχόντων του Κε.Δι.Βι.Μ 2 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, όπως αποτυπώθηκαν από τους ίδιους στα πλαίσια της αξιολόγησης του προγράμματος:

Το πρόγραμμα Let’s Start αποτέλεσε για μένα ένα υπέροχο ταξίδι εμπειριών, γνώσεων και γνωριμιών. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα του Erasmus+ που συμμετείχα και στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτικός. Από τις πρώτες μέρες όμως διαπίστωσα πόσο πολύτιμες ήταν οι γνώσεις που αποκόμισα όσο αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση, τη ρητορική μίσους και τον εξτρεμισμό καθώς και οι συναναστροφές μου με άτομα που δεν επαναπαύονται. Οι trainers του προγράμματος υπήρξαν μεταδοτικοί και κατάφεραν να ενημερώσουν επιτυχώς μέσα από βιωματικούς τρόπους μάθησης και εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις τους ενήλικες συμμετέχοντες. Κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο ενδιαφέρον παρόλη την καθημερινή και πολύωρη διάρκεια του προγράμματος. Είναι σπουδαίο πως χάρη στη ενεργό συμμετοχή μας μέσα στις ομάδες, καταφέραμε να αναπτύξουμε χρήσιμες ικανότητες κι δεξιότητες για τον εργασιακό και κοινωνικό μας βίο. Διαπίστωσα μέσα από τη παρουσίαση των προγραμμάτων Erasmus+ πόσο σημαντική είναι η κινητικότητα νέων ανθρώπων όσο αφορά τη διαδικασία της αυτοβελτίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς ιδιαίτερα όταν αναλύονται σύγχρονα ζητήματα.

Κωνσταντίνος Κωστούλας, Δημοσιογράφος  

 Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Lets Start: Sports against radicalization” ήταν μία εμπειρία, που με γέμισε με γνώσεις και πληροφορίες, αλλά και με έντονα συναισθήματα. Στις πέντε μέρες του προγράμματος γνώρισα και αλληλοεπίδρασα με ενδιαφέροντες ανθρώπους από πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, με διαφορετικές ηλικίες και εμπειρίες. Έγινα, λοιπόν, μέλος μίας ομάδας, που στόχο είχε:

      • Την αποσαφήνιση της έννοιας “ριζοσπαστικοποίηση”, μιας λέξης που με δυσκόλευε τόσο να την προφέρω, όσο και να την κατανοήσω πλήρως. Tο πρόγραμμα με βοήθησε πάρα πολύ και με τα δύο.
      • Τη διερεύνηση των προοπτικών του αθλητισμού για την κοινωνική ένταξη του ατόμου και κατ’ επέκταση για την αποφυγή της προσφυγής σε ακραίες ιδεολογικά ομάδες και σε φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού.
        Συνολικά, ήταν μία πολύτιμη για εμένα εμπειρία και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους διοργανωτές και εκπαιδευτές Νατάσα, Μαρία, Αργύρη και Χρήστο καθώς και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 KAINOTOMIA, την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών και το σύνδεσμο Σύστημα και Γενιά για όλη τη διοργάνωση και το τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Σδράλη Ελπίδα, Φιλόλογος

1

23

2b

X