Skip links

Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» Υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2016

Το πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Γεωργών θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και αφορά στην παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα, δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος.
  • νομικά πρόσωπα που έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό που πληροί, μεταξύ άλλων, τις πιο πάνω προϋποθέσεις και μετέχει στο κεφάλαιο σε ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η έδρα πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού, ενώ η κύρια δραστηριότητα να είναι η γεωργική παραγωγή.

Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ και αφορά:

  • Γεωργικές  εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή και μικτή παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 17.000 ευρώ και αυξάνεται στα 19.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.
  • Γεωργικές  εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 19.500 ευρώ ή 22.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

Οι υποψήφιοι, από κοινού με την αίτηση και τα δικαιολογητικά, υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο πρέπει να περιγράφει με ρεαλιστικότητα τις ενέργειες για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών ή ποιοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο, έχει ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα 3 έτη και μέγιστη τα 4 έτη, περιλαμβάνει δεσμευτικούς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που χαρακτηρίζονται από ελάχιστα αποδεκτά κατώφλια (όρια) με  χρονικές προθεσμίες, κ.α. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με τη βαθμολόγηση γενικών κριτηρίων αξιολόγησης για το πρόγραμμα και επιμέρους συγκεκριμένων κριτηρίων ανά Περιφέρεια εγκατάστασης.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: από 31/10/2016 έως 30/11/2016

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

Για περισσότερες λεπτομέρειες, όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής (κριτήρια επιλεξιμότητας) για τους υποψηφίους-δικαιούχους, διαδικασία υποβολής αίτησης καθώς επίσης και για το επιχειρηματικό σχέδιο, μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην Πρόσκληση και στην Υπουργική Απόφαση Λεπτομερειών Εφαρμογής.

 

Πηγή: https://www.espa.gr

X