Skip links

Τι πρέπει να κάνω ενώ αναζητώ εργασία;

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Καινοτομία σας παρουσιάζει 5+1 δρόμους, που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε, το διάστημα που αναζητάτε εργασία.

Αυτοαξιολόγηση

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσετε στην αυτοαξιολόγηση σας. Αναλύστε τα χαρακτηριστικά που έχετε αναπτύξει έως σήμερα. Συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας; Είναι σε υψηλό επίπεδο; Σε ποιο τομέα νιώθετε σίγουροι για τις ικανότητες σας και σε ποιο όχι; Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα πρέπει να είναι συνέχεια στο μυαλό σας είτε εργάζεστε είτε ψάχνετε εργασία. Ευκαιρία λοιπόν τώρα που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να κάνετε μια βαθύτερη ανάλυση των παραπάνω.

Ανασύνταξη Γνώσεων

Έχοντας ολοκληρώσει την αυτοαξιολόγηση προχωρήσετε στην ανασύνταξη γνώσεων. Κανείς μας δεν ξέρει τα πάντα καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παρακολουθήστε και δηλώστε συμμετοχή σε σεμινάρια, πάρτε ταχύρρυθμα μαθήματα, βελτιωθείτε σε αυτό που ήδη κάνετε και γνωρίζετε καλά μαθαίνοντάς το ακόμα καλύτερα. Ακόμα και αν έχετε εμπειρία δέκα ετών σε έναν τομέα, δεν είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις έφτασαν στην εταιρεία όπου εργαζόσασταν μέχρι πρότινος. Βελτιώστε τα αδύναμα σημεία των δυνατοτήτων σας.  Επιπλέον, οι υπεύθυνοι προσωπικού θα δουν με πολύ θετικό μάτι κάποιον που ενδιαφέρθηκε να καταρτιστεί και ήρθε έτοιμος από κάποιον που απλώς θα δηλώσει «αν με προσλάβετε θα μάθω γρήγορα» και έχω «θέληση». Μη ξεχνάτε, η επιχείρηση πάντα προτιμά άτομα έτοιμα για εργασία καθώς το κόστος εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Εκμεταλλευτείτε το δίκτυό σας

Όσο καλύτερες σχέσεις έχετε με τους ανθρώπους γύρω σας σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τόσο πιθανότερο είναι να σας βοηθήσουν. Εδώ το κλειδί είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε. Φράσεις όπως «αν ακούσεις κάτι πες μου» δεν βοηθούν. Πρέπει να απαντάτε με σαφήνεια στο «τι θα ήθελες να κάνεις;» και στο «πώς μπορώ εγώ να σε βοηθήσω;». Ο άλλος δεν μπορεί να ξέρει από μόνος του τι ικανότητες έχετε ή τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Μην ντρέπεστε και μην φοβάστε να ζητάτε συγκεκριμένα πράγματα, το πολύ-πολύ να σας πουν όχι.

Coaching και outsourcing

Συνήθως είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο καριέρας. Εκείνος γνωρίζει τις ανάγκες τις αγοράς, τις «παγίδες» της συνέντευξης και το πώς θα κάνει εσάς προσωπικά πιο επιθυμητό συνεργάτη. Βοήθεια, αλλά με διαφορετικό τρόπο, προσφέρουν οι εταιρείες παροχής/επιλογής προσωπικού οι οποίες λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ επαγγελματιών και εταιρειών για projects που δεν απαιτούν πρόσληψη και έχουν προκαθορισμένη διάρκεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο επαγγελματίας μένει τελικά για πλήρη απασχόληση αν η αξία του γίνει φανερή στην πορεία.

Εθελοντισμός

Όχι και τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που εκτιμούν πολύ οι πολυεθνικές και όσες εταιρείες στη χώρα μας έχουν νοοτροπία που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ο εθελοντισμός πάντα κάνει καλή εντύπωση σε ένα βιογραφικό καθώς αποδεικνύει πως ο υποψήφιος ήταν ενεργός στη διάρκεια της ανεργίας του και προσέφερε τις υπηρεσίες του για κοινωφελείς σκοπούς.

Η παρουσίαση μετράει

Οι μάνατζερ και οι recruiters δεν αφιερώνουν πάνω από 40 δευτερόλεπτα στην ανάγνωση ενός βιογραφικού προτού το απορρίψουν ή το τοποθετήσουν στη λίστα για περαιτέρω ανάγνωση και έλεγχο, συνήθως βλέπουν μόνο την τελευταία σας δουλειά. Είναι σημαντικό όλα αυτά που καταφέρατε στη διάρκεια της ανεργίας σας να είναι εμφανή μαζί με την τελευταία σας θέση. Έτσι θα αποκτήσουν αξία.

X