Skip links

Νέο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης για άνεργους νέους

Νέο Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης με τίτλο «Ευκαιρίες Κατάρτισης & Πιστοποίησης για άνεργους νέους 18-24 ετών σε ειδικότητες που αφορούν τομείς αιχμής της Ελληνικής Οικονομίας», προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε 15.000 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες περιλαμβάνουν:
• πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες κυρίως δεξιότητες
• πρακτική άσκηση των ωφελούμενων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
• υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης
• πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων, τα οποία θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων σε κλάδους και επαγγέλματα που παρουσιάζουν δυναμική ζήτησης αλλά και περαιτέρω ανάπτυξης, ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας και σε τομείς με διατηρήσιμη δυναμική.
Η ενέργεια αποβλέπει στη βελτίωση των διαδικασιών ένταξης στην αγορά εργασίας με την ενίσχυση των ικανοτήτων των αποφοίτων μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγκαίων για την επαγγελματική τους ένταξη καθώς και την αύξηση της απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.
Τα προγράμματα κατάρτισης θα σχεδιαστούν με βάση προ-διαγνωστικού συστήματος διάγνωσης αναγκών, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα για τις ανάγκες κατάρτισης θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό για τα προγράμματα κατάρτισης.
Ειδικότερα, θα δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους δυνάμει εξωστρεφείς όπου υπάρχει ικανή και εμβληματική παραγωγή για τη χώρα. Οι επιλεγμένοι κλάδοι θα πρέπει να έχουν τη δυναμική αύξησης της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος τους.

Οι τομείς αυτοί είναι:
• Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics
• Εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής
• Τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ)
• Λιανικό Εμπόριο

Οι αιτήσεις αναμένονται να ανοίξουν τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Δήλωσε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Καινοτομία τα στοιχεία σου, για να ενημερωθείς άμεσα για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

X